Penjenamaan baru iBooks Kepada Apple Books dalam IOS 12

oleh Asri Yussof pada 05 Jun 2018

Aplikasi iBooks mendapat kemas kini baru dalam iOS 12, dengan reka bentuk semula yang baru dan dengan nama baru: Apple Books.

Apple Books yang baru kini akan menampilkan bahagian “Reading Now” apabila anda mula-mula membuka aplikasinya. Ia memaparkan buku yang anda sedang habiskan bacaannya dan di mana tempat anda berhenti.

Terdapat juga paparan perpustakaan dikemas kini yang meletakkan penekanan yang lebih baik pada kandungan anda. Apple Books Store yang baru nampaknya diilhamkan oleh reka bentuk semula App Store daripada iOS 11, dengan kandungan yang diserlahkan yang sama untuk buku dan buku audio yang telah ditawarkan dalam aplikasi ini.

Buku Apple akan dilancarkan bersama iOS 12, yang dijangka keluar tidak lama lagi.

Seiring dengan peredaran zaman, buku juga sudah diterima dalam bentuk digital. Bayangkan kita tidak perlu memunggah berpuluh buku dalam satu masa, melainkan boleh disimpan beribu buku dalam hanya satu aplikasi di telefon pintar atau ipad dan boleh dibaca di mana-mana sahaja.

Menarik: 78% Pembaca Malaysia Masih Berminat Membaca Buku Bercetak

Menarik: 5 Cara Baca Buku Digital

Aplikasi Apple Books ini mungkin tidak menguburkan Kindle, tetapi ia masih merupakan salah satu kedai buku digital yang paling terkenal di luar sana, walaupun Malaysia masih belum menerima akses sepenuhnya kepada aplikasi ini melainan buku-buku digital kita banyak di Google Books.

Lihat buku-buku terbaru di sini.

Semalam di Apple Event- WWDC, Apple mengumumkan reka bentuk semula keseluruhan iBooks, lengkap dengan nama baru- Apple Books yang akan menggantikan iBooks. Kini mereka mempunyai skema penamaan yang diseragamkan sama seperti Apple Music dan Apple News.