Buku

Arsène Lupin versus Herlock Sholmes – Edisi Bahasa Melayu

oleh Maurice Leblanc

terjemahan oleh Fatimah Rodhiah Mohd Yusof, Nuraina Akmal Misman

RM 25.00 / RM 28.00Sabah/Sarawak
Beli Versi Cetak
Bookcafe Shopee Lazada
Beli Versi Ebook
 

ISBN: 978-967-369-611-6

Muka Surat: 336

Saiz: 4.5"x7.25"

Tarikh Terbit: 8 Mar 2022

Imprint: Penerbit-X

Mungkin tiada manusia yang dapat menyekat pencuri budiman, Arsène Lupin di dunia ini kecuali detektif terkenal dan eksentrik dari London, Herlock Sholmes! Dan apabila kedua-dua mereka bertembung, siapa yang akan menang?

Pertarungan antara mereka bermula disebabkan kes seorang profesor matematik yang mendapati meja antik yang baru dibelinya dicuri oleh Arsène Lupin pada siang hari. Tidak berapa lama selepas kejadian itu, Lupin dan profesor itu mengetahui tiket loteri yang ditinggalkan di dalam meja itu telah memenangi hadiah utama sebanyak satu juta franc. Maka bermulalah perebutan hadiah kemenangan antara kedua-dua mereka yang menggemparkan seluruh kota raya Paris. Tidak mahu mengalah, Lupin menjalankan komplot liciknya bersama-sama seorang wanita muda berambut perang dan mereka berdua berjaya melepaskan diri daripada kepungan polis dengan cara yang misteri.

Seorang baron telah ditemui mati oleh pembantunya di atas lantai dengan keadaan biliknya bersepah seperti berlaku pergelutan. Pembantu tersebut keluar memanggil polis. Namun, apabila kembali, pembantu itu mendapati mayat baron sedang berada di atas katil dan bilik tidurnya berada dalam keadaan teratur. Kemudian didapatinya setiausaha baron yang baru bekerja, iaitu seorang wanita muda berambut perang telah hilang. Dan wanita muda itu disyaki adalah orang yang sama yang sentiasa mengiringi Lupin.

Detektif Ganimard mengesyaki Lupin sedang memburu sesuatu, dan ketika inilah detektif terkenal dari London, Herlock Sholmes diperlukan! Dapatkah Herlock Sholmes merungkaikan misteri yang ditinggalkan Arsène Lupin dan menghentikan perbuatan jenayah pencuri budiman itu?

KANDUNGAN:

  1. ​Tiket Loteri Nombor 514
  2. Berlian Biru
  3. Permusuhan Terbuka Herlock Sholmes
  4. Cahaya dalam Kegelapan
  5. Penculikan
  6. Penangkapan Kedua Arsène Lupin
  7. Pelita Yahudi
  8. Perahu Karam

Hakcipta Terpelihara • PTS Media Group Sdn Bhd (173482-A) © 2000 - 2024