Buku

Sherlock Holmes: Jurubahasa Yunani, Perjanjian Perkapalan & Masalah Terakhir - Edisi Bahasa Melayu

oleh Sir Arthur Conan Doyle

terjemahan oleh Rasidah Salleh

RM 10.00 / RM 12.00Sabah/Sarawak
Beli Versi Cetak
Bookcafe Shopee Lazada
Beli Versi Ebook
 

ISBN: 978-967-369-433-4

Muka Surat: 128

Saiz: 4.5x7.25

Tarikh Terbit: 23 Sep 2019

Imprint: Penerbit-X

Jurubahasa Yunani


Dr. Watson terkejut apabila mendapat tahu sahabatnya, Sherlock Holmes mempunyai abang, Mycroft. Mycroft membawa mereka berjumpa dengan Tuan Melas, seorang berbangsa Yunani yang telah dibawa ke satu rumah secara rahsia dan dipaksa menjadi jurubahasa kepada seorang lelaki yang kelihatan seperti ditawan dan didera. Sherlock, Watson dan Mycroft perlu segera bertindak apabila Melas diculik sekali lagi, kerana kali ini pasti ada nyawa yang akan melayang!

Perjanjian Perkapalan

Satu perjanjian antarabangsa penting telah dicuri dari atas meja pejabat Tuan Percy Phelps, yang merupakan rakan lama Watson. Kerana berasa tertekan, Tuan Phelps telah diserang radang otak dan terlantar sakit selama sembilan minggu. Apabila semakin pulih, dia meminta Watson menemukannya dengan Sherlock Holmes dan merayunya mencari perjanjian itu. Tuan Phelps bimbang hubungan antara England dan Perancis mungkin bergolak jika perjanjian itu jatuh ke tangan yang salah.

Masalah Terakhir

Sherlock Holmes tiba di rumah Watson pada suatu hari dengan keadaan tidak bermaya dan pucat. Watson terkejut apabila Holmes menceritakan dia baru sahaja terlepas daripada tiga kali percubaan untuk membunuhnya. Semuanya bermula selepas Profesor Moriarty datang mengunjunginya di rumah dan memberi amaran supaya Holmes berhenti mengganggu urusannya. Namun, Sherlock Holmes tetap berkeras dan bermulalah permainan maut antara mereka berdua. Holmes telah mengajak Watson mengikutnya ke Eropah sementara menunggu rancangannya memerangkap Profesor Moriarty membuahkan hasil. Namun, orang yang dianggap Sherlock Holmes sebagai saingannya itu bukan mudah ditundukkan. Adakah Sherlock Holmes akan selamat? Atau ini adalah kisah terakhirnya?

Ketiga-tiga kisah ini telah dimuatkan dalam jilid The Memoirs of Sherlock Holmes, yang pertama kali diterbitkan pada tahun 1893.

  1. The Greek Interpreter
  2. The Naval Treaty
  3. The Final Problem

Hakcipta Terpelihara • PTS Media Group Sdn Bhd (173482-A) © 2000 - 2024