Buku

Travelog Haji: Mengubah Sempadan Iman (Edisi Jimat)

oleh Muhd Kamil Ibrahim

RM 18.00 / RM 21.00Sabah/Sarawak
Beli Versi Cetak
Bookcafe Shopee Lazada
Beli Versi Ebook
 

ISBN: 978-967-5137-20-4

Muka Surat: 328

Saiz:

Tarikh Terbit: 25 Dec 2008

Travelog Haji: Mengubah Sempadan Iman bukan semata-mata catatan pengembaraan insan yang menunaikan fardu haji yang merujuk pada kisah tempat, budaya, pengangkutan, makanan, minuman dan tempat-tempat menarik dan bersejarah. Ia adalah kisah perjalanan roh insan yang melangkaui kehidupan rutin manusia.

Penulis melakarkan pelbagai persoalan asas dalam kehidupan seorang Muslim. Kepercayaan kepada Penciptanya, tetapi terdesak dengan kejahilan diri yang sememangnya dimiliki oleh jutaan masyarakat Islam yang lain menyebabkan dia mencari jawapan kepada persoalan yang merunsingkan. buku ini membawa pembaca mengenali diri sendiri dan bersedia melakukan perubahan besar dalam hidup mereka. 

Buku ini sesuai dibaca oleh semua lapisan masyakarat terutama mereka yang tercari-cari buku motivasi agama dan panduan ibadah yang ditulis secara santai dan bersahaja. Bagi mereka yang bakal dan berpengalaman menunaikan fardu haji mendapati buku ini mempunyai nilai yang tersendiri. Ia mempunyai kemampuan yang luar biasa. 

Muhd Kamil Ibrahim adalah Profesor Perakaunan di Universiti Teknologi MARA (UiTM). Beliau banyak menghasilkan karya seperti PhD: Kecil tapi Signifikan, Ibrahim Shah: Menyingkap Pengurusan Universiti, Motivasi Minda Pelajar, Pelajar Cemerlang dan Motivasi Remaja. Beliau juga menulis buku kepakaran seperti Value Relevance of Accounting Numbers, Financial Reporting in Malaysia danCorporate Social Responsibility in Malaysia. Buku popular beliau adalah Travelog Haji: Mengubah Sempadan Iman (2007) dan Travelog Dakwah: Meniti Hari Esok (2008) yang diterbitkan oleh PTS Islamika Sdn. Bhd. Lebih 400 rencana juga diterbitkan dalam pelbagai media massa.

“THMSI adalah hasil karya yang menggoncang hati dan perasaan. Prof. Dr. Muhd Kamil berjaya membawa pembaca mengenal kebesaran Allah dengan gaya bahasa yang mudah, ringkas dan bersahaja.” -Dato’ Dr. Zaini Mohd Arief, pembeli 1000 naskhah pertama.

“Saya sudah membaca buku THMSI dan terdetik di hati, siapalah saya hendak mengulas buku yang ditulis dengan sebegini baik oleh profesor yang bersungguh menjalin hubungan paling istimewa dengan Allah.”-Norlela Zubir, penulis.

“Saya tidak menitiskan air mata, tetapi hati saya sentiasa berderap dan berdebar setiap kali membaca kisah-kisah di Tanah Haram. buku THMSI memberi gambaran betapa ia lahir daripada hati Prof. Dr. Muhd Kamil. Dan sudah pasti apa yang datang daripada hati akan jatuh ke hati jua.”-Ahmad Zulkarnain Jantan, ahli perniagaan. 

“Sebuah buku ‘motivasi dakwah’ yang segar dan jujur untuk ‘orang biasa’ mencari keredaannya.”-Kamal, pembaca blog.

“Saya tidak percaya buku boleh mengubah saya, tetapi Travelog Haji sedikit sebanyak mengubah pandangan saya mengenai perkara itu.”-Fisha, penulis dan pengulas blog.

Hakcipta Terpelihara • PTS Media Group Sdn Bhd (173482-A) © 2000 - 2024