Buku →

Imam Syafie-Pejuang Kebenaran

oleh Abdul Latip bin Talib

Versi Cetak

RM 24.00

Sabah/Sarawak: RM 27.00
Format: Paperback
ISBN-13: 978-983-3892-51-8
Tarikh Terbit: 19 Dec 2009
Jumlah Muka Surat : 288

Versi Ebook

RM RM14.99

Format: EPUB / PDF
e-ISBN: 978-967-408-065-5
Tarikh Terbit: 5 Jan 2012

Sinopsis

Nama sebenarnya ialah Muhamad bin Idris bin Abbas bin UIthman bin Shafie bin Saib bin Abdu Yazid bin hasyim bin Abdul Mutalib bin Abdul Manaf. Ayahnya berasal dari keturunan Quraisy dari bani Mutalib. Ayahnya telah meninggal dunia ketika imam syafie masih kanak-kanak. 

Beliau dilahirkan di kota Gaza palestin pada bulan Rejab tahun 150 hijrah. Ada yang mengatakan pada malam beliau dilahirkan Imam Abu Hanifah (Imam hanafi) meninggal dunia. Khalifah Islam pada masa itu ialah khalifah Abu Jaafar Al Mansur dari bani Abbasiyah.

Imam Syafie dibesarkan dalam serba kekurangan. Sejak kecil lagi beliau sudah mempelajari al-Quran. Beliau menghafal al-Quran sejak berusia 9 tahun dan pada usia 10 tahun sudah menghafal dan memahami kitab al-muwattak yang ditulis Imam Malek. Beliau mempunyai suara merdu, boleh bersyair dan bersajak. Ketika berusia 15 tahun beliau sudah mengajar dan memberi fatwa kepada orang ramai di Masjid al-Haram, kerana kegigihan dan kecerdikan beliau yang luar biasa, beliau mendapat sanjungan masyarakat. 

Novel ini menceritakan dengan lebih lanjut berkenaan kisah hidup Imam Syafie. Suka duka dan pahit manis perjuangan dalam menegakkan kebenaran. 

 

Buku Berkaitan

  • Maharaja Napoleon

  • Salahudin ayubi

  • Hulagu Khan

  • Tariq

  • Muhammad Al- Fateh

Komen & Ulasan