Artikel

Alibaba Cipta Lebih Daripada 36.8 juta Pekerjaan Sepanjang Tahun 2017

oleh Bookcafe.com.my pada 24 May 2018

Syarikat gergasi e-dagang dari China - Alibaba mencipta lebih daripada 36.8 juta pekerjaan pada 2017 melalui ekosistem runcit yang luas, laporan menunjukkan.

Pelbagai platform e-dagang syarikat seperti Tmall dan Taobao, yang meliputi lebih daripada 500 juta pengguna, menawarkan kira-kira 14.05 juta pekerjaan kepada peruncit dalam talian pada 2017, kata agensi berita Xinhua yang memetik laporan Universiti Renmin China.

Pakaian dan tekstil, keperluan harian dan peralatan rumah adalah tiga item runcit teratas yang menawarkan pekerjaan paling banyak, tambahnya.

Perkhidmatan runcit dalam talian yang pesat juga membantu meningkatkan permintaan para profesional di sektor huluan dan hiliran seperti R & D, reka bentuk, pembuatan, dan logistik, berjumlah kira-kira 22.76 juta pekerjaan.

Alibaba menyaksikan pendapatannya meningkat 56 peratus tahun ke tahun pada suku keempat pada tahun 2017.

Alibaba

Buku Alibaba’s World: Bagaimana Syarikat Cina Yang Menakjubkan Menukar Wajah Perniagaan Global ditulis oleh Porter Erisman.

Dari tahun 2000 hingga 2008, Porter Erisman bekerja sebagai Naib Presiden di Alibaba Group, yang menyertai syarikat itu ketika berpindah dari apartmen pengasas Jack Ma.

Beliau Seorang pakar dalam pasaran baru e-dagang, beliau telah berunding di Afrika, Asia dan Amerika Latin dan telah bercakap pada acara industri berprofil tinggi di lebih dari 30 buah negara.

Klik di sini untuk memiliki buku ini.

Sekarang, Alibaba mempunyai 600 juta pelanggan berdaftar, berbanding Amazon yang ada lebih kurang 200 juta pelanggan. Alibaba mengendalikan 80% daripada semua transaksi e-commerce di China.

Lebih kurang 70% bungkusan yang dihantar dalam negara China adalah urus niaga yang berpunca daripada laman web Alibaba.

jack ma

Menarik: Pengasas Alibaba, Jack Ma Menjadi Bintang Filem Kung Fu

Menarik: 9 Kata-kata Jack Ma Untuk Anda Yang Ingin Berjaya dalam Dunia Perniagaan

Dan semasa promosi satu hari “Single Day”; percutian beli-belah yang dicipta Alibaba, laman web beli-belah TMall Alibaba mengendalikan USD5.7 bilion transaksi, dan hanya pada satu hari itu sahaja melebihi seluruh jumlah gabungan jualan online di Amerika pada hari Black Friday dan Cyber Monday.

Apabila pasaran e-dagang berkembang, lebih ramai profesional yang boleh membuat perancangan pembangunan pertengahan dan jangka panjang, yang mampu mengubah model perniagaan dan menggabungkan teknologi digital dengan kemahiran runcit luar talian yang tinggi dalam permintaan, menurut laporan itu. Lapor The Economic Times

Hakcipta Terpelihara • PTS Media Group Sdn Bhd (173482-A) © 2000 - 2020