Buku

Mendorong Anak Suka Membaca

oleh Zamri Mohamad, Faziela Isa

RM 20.00 / RM 23.00Sabah/Sarawak
Beli Versi Cetak
Bookcafe Shopee Lazada

ISBN:

Muka Surat: 240

Saiz: 6" x 9"

Tarikh Terbit: 29 May 2022

Setiap ibu bapa mahukan yang terbaik untuk anak. Dibeli pelbagai alatan, permainan, dan buku semata-mata mahukan anaknya menguasai ilmu-ilmu penting untuk berjaya di dalam dunia. Sedangkan, setiap anak-anak itu unik dan berbeza cara mereka belajar. Oleh itu, keperluan mereka adalah berbeza-beza. Meskipun berlainan, terdapat satu persamaan yang boleh kita titik beratkan; iaitu mendidik mereka dalam keadaan yang lebih semula jadi dan menyihatkan.

Aktiviti membaca yang menyihatkan adalah apabila ibu bapa dan anak sama-sama teruja dan seronok sepanjang proses membaca. Membaca yang menyihatkan juga diukur melalui sejauh mana ibu bapa dan anak saling suka dan meraikan kehadiran masing-masing dalam aktiviti tersebut. Terdapat satu perkara penting yang perlu kita titik beratkan semasa mahu memulakan program membaca dengan anak.

Pastikan setiap yang kita lakukan itu membawa makna dan meninggalkan saat-saat menyeronokkan dalam kehidupan anak kita. Apabila anak kita tidak sabar mahu dibacakan cerita atau bertanyakan apa yang tertulis di papan tanda dan label makanan, itu tandanya dia mula melihat membaca itu menyeronokkan dan ada kegunaannya.

​Bab 1: Sukanya Anak Pandai Membaca

Bab 2: Apabila Anak Lelaki Memusuhi Buku

Bab 3: Menjadi Suri Teladan

Bab 4: Budayakan Aktiviti Membaca di Rumah

Bab 5: Demonstrasi Membaca di Mana-Mana

Bab 6: Teknologi sebagai Kawan bukan Lawan

Bab 7: Berkawan dengan Gajet

Bab 8: Menandingi Peranti dengan Buku

Bab 9: Bercerita dengan Membaca Buku

Bab 10: Bermula dengan Minat

Bab 11: Berikan Mereka Kuasa Memilih

Hakcipta Terpelihara • PTS Media Group Sdn Bhd (173482-A) © 2000 - 2022