Rabiatul Adawiyah
oleh


Versi Cetak

RM 24

Beli Online

Boleh juga dibeli di Kedai Buku PTS

Sabah/Sarawak: RM 27
Format:
Saiz:

Jumlah Muka Surat: 272

ISBN-13: 978-983-3892-74-7

Tarikh Terbit: 17 May 2010

PTS Publishing House


Versi eBook

RM 16.90


Kisah Rabiatul Adawiyah sejak beliau lahir sehingga beliau meninggal dunia. Rabiatul Adawiyah anak bongsu daripada empat orang adik-beradik. Beliau dinamakan Rabiah yang bermaksud nombor empat. Walaupun mendapat pelbagai reaksi daripada pelbagai pihak, ayahnya tetap dengan keputusannya. Kisahnya bermula sebelum kelahirannya lagi. Ayahnya Rabiatul adalah seorang yang baik akhlak dan elok ilmu agamanya. Semasa dia masih kecil kedua-dua ibu bapanya meninggal dan tinggallah dia dengan kakak-kakaknya. Kemudiannya ujian Tuhan datang lagi, dia diculik dan menjadi hamba pada satu keluarga kaya. Daripada situlah perjalanan spiritual Rabiatul berkembang sehinggalah beliau diiktiraf sebagai wali.

Mengandungi 38 bab yang bercerita berkenaan kisah Rabiah.

Bab itu boleh dibahagikan kepada dua bahagian. Bab 1 sampai Bab 26 adalah kisah hidup Rabiah daripada kecil sehingga dewasa. bab 27 sehingga bab 38 adalah bab yang menceritakan kisah-kisah Rabiah semasa sudah menjadi wali.

Buku Berkaitan

Berita

Cerpen: Cawangan keempat

Cerpen dipetik daripada blog http://kalamkhalifah.com/ dan ditulis oleh Tuan Zahiruddin Zabidi   “KAU pernah dengar cerita seorang tua, anaknya... Selanjutnya»


Errata