Buku

How To Talk So Little Kids Will Listen (Edisi Bahasa Melayu)

oleh Julie King, Joanna Faber

terjemahan oleh Norliza Abu Bakar

Beli Versi Cetak
Bookcafe Shopee Lazada

ISBN: 978-629-7564-94-4

Tarikh Terbit: 29 Feb 2024

Kategori:

Selama hampir empat puluh tahun, ibu bapa telah beralih kepada buku How to Talk So Kids Will Listen & Listen So Kids Will Talk untuk penyelesaiannya yang berkesan kepada cabaran yang tidak berkesudahan dalam membesarkan anak-anak. Kini, sebagai tindak balas kepada permintaan yang semakin meningkat, anak perempuan Adele, Joanna Faber, bersama Julie King, menyesuaikan kemahiran komunikasi How to Talk yang berkuasa kepada ibu bapa kanak-kanak berumur dua hingga tujuh tahun.

Faber dan King, masing-masing pakar keibubapaan dalam kepakarannya sendiri, berkongsi kebijaksanaan mereka yang terkumpul selama bertahun-tahun mengendalikan bengkel How To Talk dengan ibu bapa, guru dan pakar pediatrik.

Dengan gabungan bercerita, kartun dan pemerhatian yang rancak dari bengkel mereka, mereka menyediakan alatan dan petua konkrit yang akan mengubah hubungan anda dengan kanak-kanak dalam hidup anda.

Apa yang anda lakukan dengan seorang kanak-kanak kecil yang :

  1. Tidak mahu menggosok giginya
  2. Menjerit di tempat duduk keretanya
  3. Mencubit bayi
  4. Enggan makan sayur-sayuran
  5. Membuang buku di perpustakaan
  6. Berlari-lari di pasar raya

Berdasarkan oleh cabaran dan konflik kebiasaan, buku ini merupakan manual penting bagi strategi komunikasi, termasuk bab yang menangani keperluan khas kanak-kanak dengan pemprosesan deria dan gangguan spektrum autisme.

Panduan mesa pengguna ini akan memperkasakan ibu bapa dan penjaga kanak-kanak kecil untuk menjalin perhubungan yang bermanfaat dan menggembirakan dengan kanak-kanak berusia dua tahun yang teruk, kanak- kanak tiga tahun yang agresif, kanak-kanak empat tahun yang ganas, kanak-kanak lima tahun yang berani, kanak-kanak berumur enam tahun yang pentingkan diri sendiri, dan kanak-kanak tujuh tahun yang separa beradab.

Dan ia akan membantu kanak-kanak kecil berkembang menjadi kanak-kanak besar yang berdikari, bekerjasama dan mampu berhubung dengan ibu bapa, guru, adik beradik dan rakan sebaya mereka.

Hakcipta Terpelihara • PTS Media Group Sdn Bhd (173482-A) © 2000 - 2024