Buku

Puteri Nyiur Gading

oleh S. Rafidah H. Basri

RM 12.00 / RM 14.00Sabah/Sarawak
Beli Versi Cetak

Tiada lagi ulang cetak

ISBN: 978-967-5136-19-1

Muka Surat: 176

Saiz:

Tarikh Terbit: 8 Oct 2008

Kategori:

Di sebuah negeri di kayangan iaitu Negeri GalanganPuri, diperintah oleh Raja Panglima Dewa dan permaisurinya, Ratna Kesuma. Mereka mempunyai enam putera dan seorang puteri yang kesemuanya mempunyai kelebihan yang luar biasa.

***

Putera Kencan tangkas bermain pedang, Putera Karma cekap memanah, Putera Kendana gemar mengembara, Putera Kelana suka bermain silap mata, Putera Arena mempunyai kuda sakti, Putera Adita tekun mempelajari ilmu persilatan manakala Puteri Gemala Sari (Puteri Nyiur Gading), puteri tunggal kesayangan raja dan permaisuri yang cantik paras rupanya. Puteri gemar melukis keindahan alam semula jadi. Lukisannya seolah-olah bernyawa dan boleh bercerita laksana wayang gambar.

***

Suatu hari negeri GalanganPuri mendapat khabar utusan dari negeri Dermaga akan datang membawa rombongan bagi meminang Putera Gemala Sari. Raja Panglima Dewa tidak mahu puterinya berkahwin dengan Putera Panji Megat Buana yang mahu menjadikan anakandanya isteri ketiga.

***

Dengan kelebihan Putera Kelana, dia menjadikan Puteri Gemala Sari menjadi sebilah pedang. Maka dibawalah Puteri Gemala Sari turun ke bumi sambil diiringi oleh kakanda-kakandanya sehingga sampai di tengah hutan. Kemudian dalam sekelip mata tumbuhlah sebatang pohon nyiur gading yang mempunyai tujuh biji nyiur gading. Enam orang kakandanya bertukar menjadi enam biji nyiur gading berwarna kuning manakala Puteri Gemala Sari menjadi sebiji nyiur gading berwarna kehijauan.Hakcipta Terpelihara • PTS Media Group Sdn Bhd (173482-A) © 2000 - 2024