11 Teori dan Prinsip Motivasi di Tempat Kerja
oleh Abdullah Hassan, Ainon Mohd


Versi Cetak

RM 23

Beli Online

Boleh juga dibeli di Kedai Buku PTS

Sabah/Sarawak: RM 26
Format:
Saiz: -

Jumlah Muka Surat: 264

ISBN-13: 978-967-369-085-5

Tarikh Terbit: 21 Feb 2011

PTS Publishing House


Versi eBook

RM RM8.99


“Pekerja bermotivasi lebih setia dan sedia meletakkan ‘nyawanya’ untuk majikan.” ——————— Apakah yang kita lakukan bagi mengatasi situasi ini? - Sikap pekerja melaksanakan tugas melewati tarikh akhir. - Kesilapan pekerja yang kita tanggung dan pihak atasan. - Sikap pekerja yang menikam dari belakang. Apabila peraturan bertulis tidak dapat memberi jalan keluar, selesaikan dengan seni motivasi yang menukar situasi menjadi solusi. Buku ini membongkar 11 teori dan prinsip motivasi di mana menjadi kunci kepada sikap rajin dan positif pekerja. Terbukti membantu menjadikan pekerja lebih setia, bersedia dan bekerja tanpa meningkatkan kos operasi. Buku ini memberi tiga perkara unggul kepada majikan, pengurus dan pegawai atasan bagi memotivasikan pekerja: 1.Strategi dorongan dari dalam diri pekerja. Dahulu organisasi dilihat sebagai tempat makan gaji, kini menjadi tempat berkembangnya potensi diri. 2.Strategi berfikir seperti majikan. Pekerja yang berfikir gaya majikan akan mengurus kerja secara berkesan. Mereka meletakkan faktor wang sebagai faktor kedua. 3.Strategi mengurus kos membaik pulih yang dilakukan oleh pekerja kesan daripada suntikan motivasi yang tidak kena cara dan tempatnya. Organisasi menjadi syurga apabila semua pekerja gembira dan kekal setia. Hanya resipi motivasi yang memungkinkan ia berlaku. Pilih dan segera lakukan di tempat kerja.

Prakata Pengenalan: MOTIVASI DAN TEORI Teori 1: APLIKASI TEORI KONSEP DIRI Teori 2: APLIKASI TEORI ESTIM Teori 3: APLIKASI TEORI KEPERLUAN OLEH MASLOW Teori 4: APLIKASI TEORI MOTIVASI PENCAPAIAN OLEH MCCLELLAND Teori 5: APLIKASI TEORI DUA-FAKTOR OLEH HERZBERG Teori 6: APLIKASI TEORI EKUITI OLEH ADAMS Teori 7: APLIKASI TEORI ATRIBUSI OLEH HEIDER Teori 8: APLIKASI TEORI PENGHARGAAN OLEH VROOM Teori 9: APLIKASI TEORI GOL Teori 10: APLIKASI TEORI KERJA SEBAGAI PENDORONG Teori 11: APLIKASI TEORI PENGUKUHAN Bibliografi

Buku Berkaitan

Berita

EKSKLUSIF | Pengiktirafan Tertinggi Anugerah Akademi Oscar 2011 Jatuh Kepada ‘Ulat-ulat Buku’

Kisah Raja yang mempunyai kesukaran berucap akibat masalah gagap yang kronik demi memimpin rakyatnya menghadapi... Selanjutnya»

7 Tabiat Ini Perlu Ada Jika Anda Mahu Berjaya

Setiap daripada kita punya impian dan cita-cita. Tidak kira impian itu kecil mahupun besar. Sehebat... Selanjutnya»


Errata